GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR

Welke soorten hondenkommen bestaan er?

  • Geplaatst op
  • Door Hondenboetiek
Welke soorten hondenkommen bestaan er?

Gezonde voeding en dagelijks vers water aan je hond aanbieden is evident in de zorg voor je hond. Maar waar soms minder aandacht aan besteed wordt, is de voederbak waar al dat lekkere eten in gepresenteerd wordt. Nochtans is de hondenkom een plek waar bacteriën, zoals E, coli en MRSA kunnen ontstaan. Los van welke voerbak je gebruikt is een dagelijkse grondige reiniging dus zeker essentieel. In dit artikel gaan we even dieper in op de soorten hondenkommen en voor en nadelen.

Onderscheid in materiaal

Plastic kommen:
Deze zijn in aanbod het meest te vinden in het gigantisch aanbod van hondenbenodigdheden. Deze zijn laag in kostprijs en vandaar ook populair. Esthetisch zijn ze echter een doorn in het oog bij liefhebbers van knappe interieurs. Maar wat veel belangrijker is het feit dat in plastic kommen gemakkelijk kleine scheurtjes kunnen ontstaan, waarin bacteriën makkelijk kunnen overleven. Sommige honden hebben de neiging om te bijten in deze kommen., wat naast het soms laten vallen van een kom, ook scheurtjes in het materiaal zullen teweeg brengen. Dagelijkse reiniging kan niet 100% voorkomen dat bacteriën hier zullen woekeren.

Polysand kommen:
Deze kommen bestaan uit een heel duurzaam materiaal, namelijk polysand. Dit bestaat uit 70% zand. Deze kommen hebben een lange levensduur en zijn zwaar waardoor ze dus makkelijk blijven staan tijdens het eten.

Opmerkelijk aan deze kommen is dat er in sommige van deze kommen meetpunten zijn aangebracht. Dit kan nuttig zijn als er opvolging nodig is m.b.t. de hoeveelheid voedsel of water dat de hond dagelijks opneemt.

   
Pino Polysand Hondenkommen

kommen uit natuursteen
Deze stevige kommen bestaande uit natuurlijk materiaal die mooi passen in strakke interieurs. Elke kom vervaardigt uit natuursteen is een uniek exemplaar omdat geen enkele steen exact hetzelfde is. Een groot voordeel is dat water in deze kommen (langer)lekker fris blijft bij warme temperaturen. Ook zijn deze makkelijk in onderhoud. Nadeel is dat bij het vallen sneller beschadigd kunnen worden. Controleer deze regelmatig op barsten zodat er geen opslagplaatsen voor bacteriën kunnen ontstaan. Deze kommen stralen luxe uit, én er zijn afwerkingen die prachtig geïntegreerd kunnen worden in diverse interieur. Bedoeld voor de hondeneigenaars die dat tikkeltje extra verwachten.

Kentucky dogwear Natuurstenen Terrazzo Kom


Roestvrij stalen kommen
Roestvrij stalen kommen zijn onderhoudsvriendelijk. Lichter waardoor het aangewezen in om kommen uit te kiezen die een antislipbodem bevatten. Of indien niet kunnen ze op een antislipmat geplaatst worden. Controleer deze kommen regelmatig op vlekken of roestvorming. Zeker als ze buiten gebruikt worden.


Melamine kommen
Chique kommen die bijzonder onderhoudsvriendelijk zijn en tevens kras-en stootvast. De betere melanine kommen op de markt hebben een omlopende rubberen band die wegglijden van de kom voorkomt.

         

 Hunter melamine kommen


Keramische hondenvoerbakken
Deze strak afgelijnde voederbakken hebben veel karakter. Ze zijn erg slijtvast en heel hittebestendig. Dus heel geschikt om in de vaatwasser te plaatsen. Wel moet men voorzichtig omgaan met deze bakken omdat ze verder kunnen bezwijken wanneer er scheuren zijn ontstaan. 

   
Hunter Keramische hondenkommen

Onderscheid in doel

hondenkommen kunnen ook ingedeeld worden naargelang hun specifiek doel waar ze worden voor ingezet. Zo zijn er vervolgens een aantal specifieke doelgerichte kommen ontworpen voor honden.


Slow feeder kommen

Sommige honden eten veel te snel. Ze schrokken hun voedsel op waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Denk hierbij aan indigestie en overgeven na het eten. Er wordt zelfs aangehaald door deskundigen dat dit zelfs kan leiden tot het ontwikkelen van GDV. Dit is een aandoening waar bij de maag zich vult met gas en dan roteert. Dit is levensbedreigend. Er zijn echter geen harde bewijzen dat dit door te snel eten kan ontstaan.

Slow feeder kommen zijn echter ontwikkeld om dit dus allemaal te voorkomen en dat is sowieso beter dan genezen zegt de volkswijsheid. Door de obstakels in de kommen wordt het eetproces dus op een natuurlijke wijze vertraagd. Je hond zal zo langer en intenser genieten van zijn maaltijd en een langer voldaan gevoel hebben.
       
Pino Anti-schrok kommen

Hoger geplaatste kommen
Deze verhoogde hondenschalen zijn bekende kommen die in een standaard verhoogd worden. Vooral aangewezen voor grote hondenrassen, die hierbij ergonomisch voordeel ervaren. Tevens zouden er voordelen zijn voor een betere spijsvertering.

Tip: plaats de standaard tegen een achterwand zodat deze niet omver kan geduwd worden tijdens het eten.
             
Kentucky Dogwear hoge kom

Lange oren kommen
Door de speciaal ontworpen vorm kunnen honden met lange oren bespaard blijven van nattigheid. Dit is dan weer heel behulpzaam bij het vermijden van oorontstekingen en diverse huidaandoeningen.

         
Pino Lange oren kom


Specifiek ontworpen reis en drinkvoederbakken

Wanneer mensen hun hond meenemen op reis, wat we absoluut aanmoedigen uiteraard, zijn sommige hulpmiddel aangewezen om het reizen aangenamer te maken. Zo zijn er speciaal ontworpen voeder bakken. Deze bestaan meestal uit silicone materiaal.

           
Hunter reiskommen en drinkfles

 

Besluit:

Er wordt veel info verschaft over hondenvoeding. Maar ook een hondenkom kan van belang zijn. Afhankelijk van het ras, je designverwachting en doelstellingen, kan de keuze voor de soort hondenkom bepaald worden.

Opmerking: Dit is een algemeen informatief artikel en geen medisch artikel. Dierenartsen kunnen bij twijfel helpen bij de juiste keuze

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR