GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR

Waarom blaft mijn hond en hoe moet je hier mee omgaan?

 • Geplaatst op
 • Door Hondenboetiek
Waarom blaft mijn hond en hoe moet je hier mee omgaan?

Honden hebben weinig middelen om te communiceren. Ze kunnen met hun houding iets aantonen, en daarnaast is blaffen hun hoofdcommunicatiemiddel. Blaffen kan dus onschuldig zijn, gewoon om iets mee te delen aan hun baasje. Maar als het blaffen onnodig van de oorspronkelijke oorzaak blijft aanhouden, kan het wel een probleem vormen. Het blaffen van uw hond onder controle te houden is dus een belangrijk onderdeel van uw takenpakket als hondeneigenaar. Overmatig geblaf is niet alleen voor jou vervelend maar ook voor uw omgeving. Hoe kan je deze meest voorkomende vormen van overmatig blaffen afleren?

Wat gebeurt er fysisch met je hond bij het blaffen?

Wat weinig mensen weten, is dat er bij het blaffen een chemische stof vrij komt, die een aangenaam gevoel teweeg brengt bij het dier. Daarop terug reageren met schreeuwen, stimuleert dat gevoel, én werkt dus averechts. Blaffen is dus voor een hond zelfstimulerend door het vrijkomen van endorfine.

 

Meest voorkomende redenen van blaffen.

 • Angst: wanneer een hond zich bedreigd voelt, zal hij blaffen al eerste verdedigingslinie.
  Denk hierbij aan angst voor vervelende geluiden zoals een stofzuiger, of vuurwerk en onweer. Je hond kan dan best uit de stresssituatie gehaald worden en rustig toegesproken worden en dus getroost. Let op, dit is niet hetzelfde als het blaffen belonen.
  De blaf is in dit geval hoog in toonhoogte en het lichaam naar achter gedrukt.

 • Verdediging van territorium: eigenlijk een onschuldige vorm van blaffen, en waarschijnlijk ook de meest nuttige vorm. Intuïtief blaffen is dit. Dit kan je behoeden voor ongewenste indringers in je huis,of kan je verwittigen voor gevaarlijke situaties. Maar opnieuw moet dit dus,door de hondeneigenaar kunnen stilgelegd worden, op commando. Zodat het blaffen geen onnodige irritatie bij u of eventuele buren opwekt.
  Blaffen naar voorbijgangers is ook een vorm van territorium en beschermingsreflex naar de baas toe.

 • Verlatingsangst: Honden moeten aangeleerd worden om alleen te zijn. Indien dit niet goed wordt aangepakt kan blaffen de oplossing voor je hond worden om met deze stress om te gaan. Klik hier voor meer info om je hond leren alleen te zijn.

 • Blaffen van opwinding: Baasje komt thuis en de hond blaft uit blijdschap. Eerder onschuldig maar ga niet mee als baasje in de opwinding. Negeer even en als de hond rustig is kan hij beloond worden met een speeltje of lief woordje.

 • Blaffen uit frustratie: Hier ligt meestal de oorzaak bij de eigenaar. Honden die te weinig beweging krijgen, dus geen dagelijkse wandelingen. Of ze worden te weinig mentaal gestimuleerd en/of nog erger, teveel opgesloten in een bench of hondenhok. Het zou niet meer mogen in onze maatschappij maar gebeurt jammer genoeg nog heel veel.

Tip mentaal speelgoed helpt jouw hond met mentale stimulatie: Intelligentiespeelgoed Challenge slider Nina Ottosson
                           


 • Blaffen om aandacht: Kort drie à vier keer achter elkaar blaffen is een roep om aandacht. Hierbij moet opgelet worden dat de hond niet de regie krijgt over bv de tijd wanneer er gewandeld wordt. In een gezonde relatie tussen baas en hond, waar er dus wel genoeg aandacht besteed wordt aan de hond, kan dit geblaf best genegeerd worden.

 

Hoe kan je deze meest voorkomende vormen van overmatig blaffen afleren?

Het keyword is assertiviteit. Kort en krachtig ‘stil’ uitspreken. Is de hond daarop stil wordt, door de directe afleiding van je stem, beloon je hem daarvoor. Zelfs al duurt dit maar een paar seconden. Dit proces herhaal je keer op keer, tot er resultaat voor langere tijd wordt geboekt. Zo wordt het woordje ‘stil’ gekoppeld aan een beloning die meer endorfine creëert dan het blaffen zelf.

 

Enkele specifiek voorbeelden van blaffen die bij de bovenstaande voorbeelden horen, en wat een goede reactie daarop kan zijn.

- Blaffen als de deurbel gaat (angst-territoriumbescherming): Reactie Breng je hond naar een vaste plaats, bench, mand en daar te blijven Je hond belonen als hij rustig wordt Vraag direct aan je bezoek, om de hond in het begin te negeren

- Blaffen tijdens spel is natuurlijk en kan deels getolereerd worden. Maar als de hond blaft om het spel te straten is dit weer een vb van aandacht opeisen en dat wordt dan best terug genegeerd. Als baasje beslis je zelf wanneer een spel gestart wordt, én vervolgens wanneer terug beëindigd.

- Blaffen bij het voeren. Als je hond blaft wanneer je bij zijn voerbak komt, is dit absoluut ongewenst geblaf. Bij pups is dit makkelijker aan te leren door in het begin uit de hand te voeren of bak dat je zelf vast houdt. Bij oudere, reeds geconditioneerde honden kan je trachten telkens zelf wat voer aan te brengen in de voerbak. In kleine proporties. Zo leert de hond dat jij degenen bent die voor voer zorgt en je aanwezigheid wordt zo ook als positief ervaren.

- Prooinijd. Je hond blaft als je zij speeltje wil afnemen. Tracht iets te ruilen, bv een trainingssnoepje. U koppelt de beloning aan het woordje ‘los’ bij effectieve loslating van het speeltje. Het woordje ‘los’ zal na een tijdje ook werken zonder beloning achteraf.

- Blaffen aan de riem. Dit wordt al heel onaangenaam ervaren bij omstaanders omdat dit signalen kunnen zijn van agressiviteit. Maar dit is ook veelal geconditioneerd gedrag. Bij het blaffen gaan veel hondenbaasjes de riem strakker aantrekken en ‘nee’ roepen. Dit wordt voor een hond als een beloning ervaren en zal dit gedrag dus keer op keer stimuleren. Nee geef net meer ruimte om de nadere hond te passeren waardoor de situatie minder bedreigend wordt. Wanneer je hond al blaft wanneer hij een hond ziet die zelfs niet in zijn buurt is, tracht je de hond direct af te leiden

- Blaffen naar voorbijgangers. Een probleem dat veel postbodes dagelijks mogen ervaren. In eerste instantie zal dit gedrag territoriaal gelinkt geweest zijn. Nadien is dit aangeleerd gedrag geworden. Velen zullen zich hierin herkennen. Wanneer een hond aan de venster staat te blaffen omdat er iemand passeert, en het baasje gaat dan  vragen ‘ wat zie je Max?’ Dit is voor een hond een dubbele bevestiging. Zowel fysiek als met je stem wordt aandacht gegeven. Zo wil je hond telkens die aandacht van je wanneer er een voorbijganger is.

Besluit:

Wat we hier in dit artikel eigenlijk willen zeggen, is dat blaffen een signaal van je hond is. Heel veel wordt omgekeerde psychologie aangeraden. Negeren van geblaf werkt inde meeste situaties beter dan aandacht aan geven. Oplossing zoal korte commando en beloning werken dan weer wel.

Uiteraard zijn er meer extremere vormen van blaf problematiek. In dat geval kan een dierenarts een medische check up uitvoeren en eventueel doorverwijzen naar een honden gedragstherapeut.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR