Tips voor het aanleren van commando's bij je hond

Tips voor het aanleren van commando's bij je hond

Tips voor het aanleren van commando's bij je hond

Leren door te belonen
Mensen zijn geen honden, maar er zijn gelukkig wel een paar overeenkomsten. Een van die overeenkomsten is dat beide wezens leren door te belonen. Belonen kan bij zowel mens als hond bestaan uit een aai en/of een (honden)koekje (of een stukje daarvan). Zorg ervoor dat je de beloning bij de hond wel direct geeft, anders voelt de hond het verband niet tussen zijn goede gedrag en de beloning. Herhaling, rust en veel geduld is in een leerproces bij zowel mens als hond een belangrijk aspect. In dit artikel wordt een aantal basiscommando's behandeld. Tot slot worden er enkele tips voor het oefenen gegeven.

Commando's aanleren hond; waarom zou je dat doen?
Commando’s kennen is geweldig voor de leergierige hond en handig voor jou. Ook zorgt het voor veel rust en veiligheid als jouw hond bij jou blijft zitten en niet zomaar wegrent. Het oefenen verstevigt ook de bijzondere band tussen jullie.

Een hond kan in elke (gezonde) fase van zijn leven iets leren, maar leren gaat het snelst als hij tussen de zes en twaalf weken oud is.

Wanneer beginnen met aanleren?
Neem je hond zo snel mogelijk mee naar buiten, zodat hij kan wennen aan omgevingsgeluiden. Let wel op als hij nog niet alle vaccinaties heeft gehad, want dan is hij vatbaar voor allerlei ziektes die andere honden eventueel bij zich dragen. Draag hem desnoods in je armen en zet hem neer, zodat hij zijn behoefte kan doen. In je huis en tuin kun je hem natuurlijk wel vrij laten lopen, maar doe hem wel alvast een halsband om, zodat die went.
Zodra je hond helemaal gewend is aan het huis en aan zijn plekje kun je beginnen met het aanleren van de basiscommando's. Hierbij zijn natuurlijk positiviteit en beloning belangrijk. Een angstige hond leert niets.

Niet langer dan 10 minuten oefenen
Een hond heeft een korte concentratieboog. Maak gebruik van dit korte moment en zorg voor de rest van de tijd dat jullie veel plezier samen hebben en een goede band krijgen. Een oefensessie kan beter niet langer dan tien minuten duren. Duurt de oefening langer dan verliest de hond zijn concentratie. Je kunt de tijd later misschien met enkele minuten verlengen, maar houd dan wel de alertheid van de hond in de gaten.

Commando's aanleren hond; een aantal basiscommando's

Herhaling is essentieel bij een leerproces, maar herhaal ook weer niet te vaak en noem het commando met stiltemomenten ertussen. Beloon goed gedrag altijd, ook als het langer duurde dan je had gedacht.

Eerst aandacht van je hond krijgen
Als je nieuwe commando’s wilt gaat oefenen met je hond, zal je eerst zijn volle aandacht moeten zien te krijgen. Je kunt dit doen door zijn naam te roepen of door te fluiten. Een gek stemmetje opzetten, of een snoepje laten zien, kan ook werken. Nieuwsgierigheid zal hem aantrekken.

Zit
Houd een hondensnoepje voor de neus van de hond, zonder zijn neus aan te raken. Beweeg daarna het snoepje achter en boven het hoofd van de hond. De hond zal willen kijken en beweegt mee. Door deze beweging gaat hij vanzelf zitten. Als je ziet dat hij gaat zakken in zijn achterpoten om te zitten, zeg je 'zit' en beloon je hem. Herhaal dit een paar keer.
Er is ook een minder vriendelijke methode. Zeg rustig ‘zit’ en druk met je hand heel zacht op het achterwerk van de hond, zodat hij naar beneden wil zakken. Zodra hij dat doet en in een zitpositie terechtkomt, beloon je hem met wat lekkers. Deze laatste methode wordt minder vaak aangeraden, omdat het schadelijk voor de gewrichten van de hond kan zijn.

Lig of af
Ga rustig naast de hond zitten en laat het hem snuffelen aan jouw hand met een koekje erin. Beweeg die hand naar beneden. De hond zal snuffelend aan jouw hand die beweging naar beneden volgen. Houd het koekje nu iets dichterbij de hondenneus. Als de hond hierdoor bijna in een lighouding komt, zeg je ‘af’. Geef nog niet de beloning, maar houd je hand verder naar voren om de hond nog verder te laten liggen en dan beloon je hem. Herhaal deze oefening een paar keer, totdat je ziet dat hij goed reageert.

De klank van het woord 'lig' lijkt op de klank van het woord 'zit'. Om verwarring bij de hond te voorkomen, wordt vaak 'af' gebruikt i.p.v. 'lig'.

Blijf
Zeg eerst ‘zit’ tegen je hond en als hij zit (prijs hem), zeg je vervolgens ‘blijf’. Loop een paar passen bij hem vandaan, wacht heel even en roep hem dan bij je. Oefen dit door de wachttijd tussen het commando ‘blijf’ en het roepen van zijn naam, steeds iets langer te laten duren. Spoiler: dit is een taaie oefening!

Kom
Ga een paar meter bij de hond vandaan staan en roep hem bij zijn naam, laat het hondensnoepje zien en zeg ‘kom’. Als hij naar je toe beweegt, moedig je hem vrolijk aan en zak je iets door je knieën. Spreid wijds je armen, terwijl je weer 'kom' roept. Zodra hij bij je is, zak je op zijn hoogte en beloon je hem. In de praktijk worden de commando's 'kom' en 'blijf' vaak gecombineerd.

Poot
Sommige commando’s zijn niet alleen leuk voor de hond en handig voor het baasje, maar zijn ook bijzonder plezierig voor bijvoorbeeld de dierenarts. Het geven van een pootje kan nuttig zijn als het voetje gecontroleerd moet worden of als er bijvoorbeeld een steentje vast lijkt te zitten.

Neem een heerlijk geurend hondenkoekje in de hand, roep je hond bij je, laat hem zitten en ruiken. Prijs hem voor deze opgevolgde commando’s. Beweeg je hand met het koekje naar de hondenpoot. De hond zal nu vanzelf aan die hand gaan snuffelen en likken. Als hij zijn poot heft om aan jouw hand te krabben, zeg je ‘poot’ en geef je het koekje.
Als je na enig oefenen merkt dat je hond met zijn pootje meteen jouw hand aanraakt, begint hij het commando te begrijpen. Vanaf dat moment kun je oefenen zonder koekje in je hand. Als de hond zijn pootje optilt om te krabbelen aan jouw hand, pak je zijn pootje en zeg je ‘poot'. Beloon hem meteen.

Tenslotte enkele tips voor het oefenen met commando's
Begin pas aan een nieuw commando als het voorgaande commando goed beheerst wordt en leer één commando per keer.
Ga niet oefenen met je hond als hij moe is of net gegeten heeft. In beide gevallen kan hij minder snel leren.
Een hond verstaat jou niet, maar is wel gevoelig voor de toon waarop je spreekt. Een zwaardere toon of een luider uitgesproken woord, zal hij als bestraffend kunnen ervaren en kan hem angstig maken.
Als je hond iets niet lijkt te begrijpen of een fout maakt, dan ligt dat aan jou. Kennelijk is jouw boodschap niet helder genoeg.
Tijdens het oefenen kan een hond zijn aandacht verliezen of moe worden. Het is raadzaam om tussendoor even met de hond te spelen en bekende oefeningen te herhalen. Oefen later op de dag vol goede moed nog eens.

Sluit elke oefening op een gezellige manier af
Blijf proberen en blijf positief. Een positieve houding van jou geeft de hond zelfvertrouwen. Een hond kan alleen iets leren wanneer hij het leren (en jou) als plezierig ervaart. Sluit elke oefensessie af met een ontspannen speelmoment een commando die oud en vertrouwd is voor de hond. Sluit ook altijd gezellig af als de oefening helemaal niet goed ging.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.