GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR

Moet een hond gewassen worden? | Wanneer en hoe vaak?

  • Geplaatst op
  • Door Hondenboetiek
Moet een hond gewassen worden? | Wanneer en hoe vaak?

Het is een bekend verhaal. Na een fikse wandeling door regen en modder kan je hond behoorlijk gaan ruiken. Zeker als hij zich nog eens ergens in een vies drekje heeft gerold. Honden vinden dit immers heerlijk. Algemeen kan gesteld worden dat een hond zichzelf wast door middel van zichzelf te likken. Honden gaan dus buiten het geurprobleem niet echt zware gezondheidsproblemen ontwikkelen als ze niet gewassen worden.

Te veel wassen kan wel voor gezondheidsproblemen veroorzaken. Honden hebben immers van nature beschermende oliën en vetten op de huid. Deze kunnen door teveel te wassen weggespoeld worden waardoor de natuurlijke bescherming van de huid afgezwakt wordt.

Soms kan het echter wel eens nodig zijn wanneer de hond echt te vuil geworden is. Een tip om dit op latere leeftijd probleemloos te kunnen doen, is de hond als puppy reeds te laten wennen aan contact met water. Zolang de pup in het nest zit, wordt de pup gewassen door de moeder maar de gewenning aan water kan dus dan toch reeds best plaats vinden.

 

Welke stappen neem je best als je hond toch aan een wasbeurt toe is?

Stap 1: Vooraf goed en grondig borstelen van de vacht.
Dit is belangrijk omdat klitten en knopen bij contact met water zich nog sterker gaan manifesteren. Zie ons artikel over ‘vachtverzorging’ waar we dieper ingaan op het borstelen en kammen van de huid.


Stap 2:
Gebruik lauw warm water (20 à 25°C) en laat dat in je bad of een grote kuip lopen. Vullen tot aan kniehoogte van de hond. Je kan best een antislipmat op de bodem leggen zo voorkom je dat je hond zich kwetst door uit te glijden. Vergeet je hond niet te belonen als hij in het water stapt. Schep zachtjes aan water over de huid en verdeel dit met je hand. In bad kan je de doucheknop op zachte stand gebruiken. Verdeel daarop de shampoo met het water over de huid. Voor de genitale zone kan je best een washandje gebruiken. Voor de kop kan je een spons gebruiken, voorkom dat er shampoo in de ogen komt.

Tip: Gebruik de juiste shampoo. Mensenshampoo is niet geschikt voor je hond vanwege te agressief voor een hondenhuid. Gebruik een speciale hondenshampoo. Liefst een hondenshampoo die samengesteld is uit natuurlijke ingrediënten. Een andere reden is dat de ph waarde van de mens 5,5 is en die van de hond 7,5. Des te meer naar de 0 des te zuurder. Het is daarom belang om met de juiste shampoo te wassen zodat de talg laag van de hond ook niet weggewassen wordt. Bij mensen zorgt deze voor de temperatuurregeling, maar bij honden biedt deze bescherming en zorgt dit ervoor dat de huid niet uitdroogt. In goede hondenshampoos zitten essentiële oliën. Deze zorgen voor glans, hydratatie en bescherming tegen insectenbeten. Bovendien werkt deze ook antibacterieel en pakt zo de bron van de geurtjes aan. Ze doen dus meer dan de geurtjes alleen maskeren, zoals sommige andere producten doen.

                                 
Stap 3: Was de shampoo uit
Spoel de shampoo goed en grondig uit door zachtjes water te laten aflopen over je hond. Vanaf de kop naar achteren. Laat hierbij geen zeepresten achter. Dit kan namelijk zorgen voor jeuk en irritatie bij je hond.


Stap 4. Droog je hond af
Cruciaal en niet te onderschatten is dat je hond heel intens moet afgedroogd worden. Maak hier ook best gebruik van een antislipmat op de vloer. Ga niet naar buiten tot de hond terug volledig droog is en hij of zij warm heeft. Anders kan je hond snel  kou vatten. Controleer zeker goed of de oren helemaal droog zijn. Vochtige oren zijn namelijk een plek waar bacteriën zich graag nestelen.

Opmerking!

Föhnen kan gevaarlijk zijn voor je hond. Deze zijn ontworpen voor mensen en gebruiken te hete lucht voor honden. Indien je deze toch gebruikt plaatst deze dan op de koelstand. Nog beter is een föhn specifiek voor honden te gebruiken


Stap 5 : Beloon je hond met een heerlijke snack!

 

Hoe vaak je hond moet gewassen worden varieert van ras tot ras. Hierin kunnen we volgende indeling maken

Rassen met een ruwe vacht
Een richtlijn van een zestal wasbeurten per jaar wordt hier aanbevolen. Hun korte vacht met beschermende bovenlaag beschermt deze honden goed tegen water. Denk hier aan Ierse Terriërs, Jack Russells, en Airedale Terriërs.

Honden met korte en/of gladde haren
Hier geldt de richtlijn van drie à 4 jaarlijkse wasbeurten. Deze honden worden wel best regelmatig gekamd tussendoor. Denk hieraan kortharige teckels, beagles, windhonden, bulterriërs.

Hondenrassen met een dubbele vacht
De richtlijn van enkel wassen wanneer het echt nodig is. Wanneer de hond zich in uitwerpselen of stinkende modder heeft gerold. Denk hier aan de rotweilers, golden retrievers, border collie’s, husk’s, chow chows.

Hondenrassen met krullende haren
Regelmatig ontklitten en borstelen is hier prioriteit nummer 1. Daarnaast geldt ook een zestal wasbeurten per jaar als norm. Denk aan poedels, cockapoos, de populaire labradoodles. Doordat deze honden weinig haar verliezen in het algemeen waardoor ook een deel van hun populariteit te verklaren valt.

     
       Greenfields ontklittingsspray

Besluit:
Je hond wassen is vooral aangewezen wanneer de geur of de graad van vervuiling te gortig is geworden. Hou hierbij dan rekening met een aantal stappen en tools, zodat de wasbeurt vlot en veilig kan gebeuren. Check ook eens welke richtlijn geldt specifiek voor jouw hond en ras. Maar last but not least. Maak ook van elke wasbeurt iets aangenaams en iets waar zowel jij als je hond plezier aan kan beleven.

 

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR