Honden en teken, wat moet je weten?

Honden en teken, wat moet je weten?

Honden en teken, wat moet je weten?

Teken bevinden zich gewoon in je achtertuin, in het bos, park, perkjes, ..Alhoewel de beet van een teek niet pijnlijk is, zijn deze helemaal niet onschuldig en kunnen ze in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn..

 

Wat zijn teken?

Teken zijn parasieten die een aantal ziektes kunnen veroorzaken. de ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose behoren daartoe. Ook zijn veel teken besmet met de ziekte van Lyme. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor mensen. Ze zuigen zich vast als je hond langs loopt en als ze eenmaal vastzitten, zijn ze moeilijk te verwijderen. Zodra de teek zich heeft volgezogen met bloed, laat hij zich vallen. Dit kan echter dagen duren en het is tijdens deze periode dat de teek infecties kan overbrengen. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe hoger het risico.

 

Hoe kan je problemen voorkomen?

Een dagelijkse controle van de huid en dus ook een snellere verwijdering van de teek kan veel zorgen voorkomen. Zo kan je de teek tijdig verwijderen voor er infecties ontstaan. Er wordt tevens aangeraden om uw hond het volledige jaar te behandelen met antivlooien- en tekenmiddel.

Er zijn ook meerdere tekenwerende middelen op de markt. We lichten er een aantal toe.

  • Producten die op de huid worden aangebracht.

Daarvoor wordt meestal een pipetje gebruikt, waardoor je het middel in de nek van de hond kan aanbrengen. De huid neemt de werkzame stoffen op en via de huidolie verder op het lichaam van de hond verspreid. Deze middelen (spot on ook genoemd) blijven meestal ongeveer een maand werkzaam waardoor deze behandeling zich dus maandelijks moet herhalen.

  • Tekenbanden

Tekenbanden bieden langere bescherming dan spot on producten. Zelfs tot 8 maanden. Ook hier worden de werkzame producten verdeeld via de huidolie van de hond. Voor de veiligheid van de hond hebben de meeste van deze banden een breukmechanisme. Dat wil zeggen dat de halsband breekt wanneer de hond ergens blijft aanhangen.

Opmerking: Geen enkel middel is 100% effectief tegen teken. Regelmatige controle blijft dus cruciaal.

 

Teken verwijderen

Heeft uw hond ondanks uw voorzorgen toch een tekenbeet opgelopen? Verwijder deze dan met een tekenhaak. Trek de teek er niet zomaar uit maar doe dit altijd door deze er voorzichtig uit te draaien met het haakje. Het is niet aan te raden te teek met de vingers of met een gewone pincet te verwijderen. Het risico dat de kop dan blijft zitten is groter, wat de kans op ontstekingen doet opflakkeren. Ook af te raden is om de teek te verdoven met alcohol. Dit geeft als reactie dat de teek de maaginhoud uitbraakt.

Nadat u de teek heeft verwijderd, controleer dan of ook de kop is mee verwijderd. Indien deze toch is blijven zitten, zal er een bult ontstaan. Deze wordt ‘uitgezweerd’. De bult verdwijnt meestal vanzelf maar als de hond ziekteverschijnselen (moeilijk lopen, koorts, sloomheid) zou ontwikkelen is een snel bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Bij niet behandeling worden rode bloedcellen vernietigt met als gevolg bloedarmoede, hoge koorts en andere nare zaken.

                               tekenhaak_instructies

Besluit

Beten door teken zijn best te vermijden bij uw hond door een aantal preventieve maatregelen. Toch blijft dagelijkse controle nodig. Wanneer uw hond toch wordt gebeten, haal de teek er dan uit met een tekenpincet. Wanneer de hond toch ziek wordt, is een snel bezoek aan de huisarts noodzakelijk.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.