GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR

Hond aan de leiband leren lopen, hoe doe je dat?

  • Geplaatst op
  • Door Hondenboetiek
  • Geplaatst in hond trekt
Hond aan de leiband leren lopen, hoe doe je dat?

Dagelijks wandelen we met onze hond. Het moment waar jij en jouw hond kunnen genieten en tot rust kunnen komen. Wanneer je hond niet mooi aan de leiband loopt, is dit dagelijkse wandelmoment een stuk minder ontspannend. Hoe komt het dat je hond trekt en wat kun je er aan doen. Een veel voorkomende fout is zelf trekken aan de lijn. Dit is niet goed voor de gevoelige nek van de hond. Hoe moet het dan wel? Er zijn verschillende technieken om je hond aan de lijn te leren lopen. Ontdek welke technieken er zijn en welke het meeste bij u past.

 

Waarom trekt de hond aan de lijn?

Het is een misopvatting dat honden enkel trekken aan de riem uit dominantie. Er zijn verschillende oorzaken waarom een hond trekgedrag vertoont. Deze oorzaken zijn vaak veel onschuldiger. 
De eerste oorzaak is dat de hond zijn staptempo van nature sneller is. Een hond loopt op zijn eigen tempo en loopt daardoor vooruit. Als je wilt dat je hond naast jou loopt zal je de hond moeten aanleren om op jouw tempo te stappen.
Verder is een hond ook heel nieuwsgierig. Een hond krijgt heel wat prikkels tijdens het wandelen en wil deze verkennen door te snuffelen. Door aan de riem te trekken lukt het vaak om die plek en zijn doel te bereiken. Dit mag je als baasje niet toestaan. Anders zal je de hond snel leren dat aan de riem trekken leidt tot een beloning (namelijk het bereiken van de plek waar hij wil snuffelen). 


Hoe leer je de hond aan de lijn lopen?

Het is belangrijk om je hond te leren wat jij van hem/haar verwacht. 
De grootste fout die baasjes maken, is door een korte trek te geven aan de lijn wanneer de hond trekt. Dit is niet gezond voor de gevoelige nek en geeft een onduidelijk signaal. De hond zal niet begrijpen wat het fout doet. 
De hond leren lopen aan de lijn vraagt veel oefening. Het is belangrijk wanneer je begint aan een training dat je consequent bent. Wanneer je een techniek toepast moet je deze elke wandeling blijven volhouden, anders wordt er onduidelijkheid gecreëerd.

Twee technieken om het wandelen aan de lijn aan te leren:

1 Trekken = stoppen

Deze methode houdt in dat wanneer de hond trekt (spanning op de riem), je onmiddellijk stopt. Hierbij zegt u niets tegen de hond. Wanneer je stopt, kan de hond zijn beoogde doel niet bereiken en zal daardoor verplicht zijn om de aandacht op jou te richten. Zo leert je hond dat trekken aan de lijn zinloos is. Het is belangrijk dat je wacht met verder wandelen tot de hond de aandacht aan jou schenkt (bijvoorbeeld door naar jou te kijken). Op termijn kan je de hond belonen met je stem of door een snoepje te geven. Het is goed mogelijk dat je op begin kleine wandelingen zal maken waarbij je iedere 5 seconden moet stoppen. Dat zorgt ervoor dat het wandelen op begin niet zo leuk is, maar wanneer je dit consequent volhoudt zal dit beloond worden.

 

2 Trekken = omdraaien

Dit is een variant op de vorige techniek. In plaats dat je stopt wanneer de hond trekt, verander je meteen 180 graden van de richting waarheen je heen liep. Ook op deze manier leer je uw hond dat hij met trekken niet zijn doel zal bereiken. 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR