GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR

Hoe voorkom je overgewicht bij je hond?

Hoe voorkom je overgewicht bij je hond?

Een veel voorkomend gezondheidsprobleem bij honden is overgewicht. We noemen het met opzet een gezondheidsprobleem want overgewicht bij honden, geeft net als bij mensen, veel fysieke en mentale problemen voor je huisdier. Het verkrijgen van overgewicht kan net zoals bij mensen een traag en vooral onzichtbaar proces zijn. Pas als het kwaad reeds is geschied, manifesteert overgewicht zich pas fysiek (uiterlijke kenmerken) en mentaal (minder levensvreugde).

Honden met overgewicht hebben meer last van volgende punten:

 • Verkorte levensduur:
 • Hoge bloeddruk
 • Hartaandoeningen
 • Door de vetzucht minder zin om te bewegen waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.
 • Minder energie en levenslust.
 • Extra spierbelasting, zeker bij grotere honden sluit artrose sneller bij.

De gevolgen zijn gekend, maar het is ook belangrijk overgewicht te herkennen bij je hond. Daar zijn twee objectieve mogelijkheden toe. In het algemeen wordt gesteld dat een dier kampt met overgewicht als het 5 tot 10% meer weegt dan zijn of haar ideale lichaamsgewicht.

Vaststelling van overgewicht:

 1. Van boven de hond gekeken is het belangrijk om een duidelijke taille te herkennen. Als dit niet het geval is spreken we van overgewicht.
 2. Van de zijkant bekeken moet de buik achter de ribben lopen. Wanneer deze even breed is of breder dan de ribbenkast, kan men tevens uitgaan van overgewicht.
 3. Voelen aan je hond.

Bij dikke of lange vacht kan de taille bij je hond minder zichtbaar zijn. Strijk in dit geval met je handen over de ribbenkast. Zonder druk moet je de ribben kunnen voelen. Opgelet als de ribben heel zichtbaar zijn, kan er sprake zijn van ondergewicht. Ook dit is niet de bedoeling en brengt andere gezondheidsproblemen met zich mee.

 

Concrete oplossingen nadat overgewicht werd vastgesteld bij je hond.

Je hebt zelf of een dierenarts heeft de vaststelling van overgewicht bij je hond vastgesteld. Dan wordt het tijd om met je geliefde huisdier aan de slag te gaan.

Tip 1: Laat je hond bewegen.
Wanneer honden meer voedsel en energie opnemen dat dat ze verliezen, gaan ze verdikken. Ja kan dus aan de slag met de voeding maar zeker ook met het verbruik van energie bij je hond. Dagelijks wandelen is daarbij cruciaal. Bouw dit echter geleidelijk op indien je hond niet gewoon is van te wandelen of te rennen. Ook uitdagende spelletjes door gebruik te maken van speeltjes of denkspelletjes (mentaal denkwerk verbruikt ook veel energie) zijn extra hulpmiddelen in het proces.

Tip 2: Opgelet met menseneten!
Hoe snel geven we geen stukje kaas aan onze hond tijden het tv kijken. Let wel op dat voor een hond een klein brokje kaas het equivalent is van anderhalve hamburger bij een mens. Maximaal 10% van de dagelijkse calorie-inname van een huisdier zou afkomstig moeten zijn van snacks of voer dat niet specifiek voor honden is gemaakt. Probeer dus zoveel mogelijk snacks te vermijden die niet speciaal gemaakt zijn voor honden.

 

caloriearme snacks die geschikt zijn voor een hond met overgewicht

- Hertegewei

   

- Vetarme Beef Jerky

   

- CanisPurus Runderoren
   

 

Tip 3: De juiste voeding in de juiste proporties.

Kies voor kwalitatief voer met een gebalanceerde samenstelling. We denken hier aan ons aanbod van Edgar and cooper. Denk dus niet om zomaar de hoeveelheid voer te verminderen. Dit kan de opname van de nodige voedingsstoffen uit balans brengen, waardoor je hond een tekort aan. Kies dus stevig gebalanceerde voeding en hou je aan de proporties die aanbevolen worden voor je hond, rekening houdende met leeftijd, grootte en gewicht van je hond.

 

Opmerking bij deze tips!

Zorg dat je hond ook niet te snel afvalt, want dit is ongezond

Te snel afvallen is ongezond. Om gezond af te vallen mag het gewichtsverlies 1% van het gewicht per week zijn.

 

Oorzaken van overgewicht
Uiteraard is te weinig beweging en teveel en verkeerde voeding één van de hoofoorzaken. De meeste lezers zullen dit probleem herkennen. Er zijn echter nog een aantal andere belangrijke oorzaken zoals onderstaande.

 • Ouderdom:

Door de leeftijd worden langere wandelingen moeizamer en gaan we dus kleinere wandelingen maken. Ook het spontaan spelen vermindert. Indien de voeding gelijk blijft dan ontstaat er een verstoorde balans tussen inname en verbruik. Aangepaste seinoren voeding kan dit deels oplossen. Deze hebben een minder geconcentreerde energiehoeveelheid en bevatten wel de nodige voedingsstoffen.

 • Medische oorzaken

Een slecht werkende schildklier komt regelmatig voor. Een te traag werkende schildklier heeft als gevolg dat de spijsvertering trager werkt en er dus een overschot aan energie wordt opgeslagen. Ook artrose zorgt ervoor dat je hond minder beweegt.

 • Castratie of sterilisatie

Zodra je hond gecastreerd is of gesteriliseerd vermindert de behoefte aan energietoevoeging door middel van voedsel. In deze situatie kan ook overgegaan worden tot een aangepaste voeding.

Voeding met minder energieconcentratie maar meer vezels om het hongergevoel tegen te gaan wordt aanbevolen.

 • Gevolg van medicijnen:

Bepaalde medicijnen kunnen gewichtstoename in de hand werken. Vraag advies bij je dierenarts.

Weetje:
Ook bij honden bestaat zoiets als BMI bij mensen. Hier wordt de tool BCS gebruikt (Body Condition Score). Dit is een objectieve meetschaal die je dierenarts kan toepassen. Vanaf BCS 7 is er spraken van obesitas.

Besluit:
Alhoewel sommige hondeneigenaars hun hond als ‘gezellig dik’ beschouwen behoor je daar beter niet bij. Voor een lang en aangenaam leven samen hou je best rekening met een goed gewicht voor je hond. De juiste voeding, uitdaging en beweging bij je hond doen de rest om een goede balans te houden.

Raadpleeg echter altijd een dierenarts bij een echt probleem én bij twijfel van overgewicht. Dit artikel is slecht een algemene leidraad en geen medisch artikel.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR