GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR

Hoe train ik het brein van mijn hond?

  • Geplaatst op
  • Door Hondenboetiek
Hoe train ik het brein van mijn hond?

In onze huidige maatschappij worden honden (gelukkig maar) goed verzorgd. Vanaf de puppy leeftijd wordt er bij de meeste mensen in al de basisbehoeften voorzien. Eten, comfort, hygiëne.. dit zijn zaken die in de natuur niet vanzelf komen maar door de socialisatie van honden, wordt dit voor hun gedaan. Dit is een hele goede evolutie en dat kan alleen maar aangemoedigd worden. Er is daardoor wel een compensatie nodig van ons, om de hond scherp tussen de oren te houden. Als honden zelf niets meer moeten doen om aan hun behoeften te voldoen bestaat er een kans dat ze lui in denken worden. Ook sluipt verveling om de hoek. Door middel van een aantal kleine activiteiten kunnen we de hersenen van de hond trainen. Net zoals bij mensen waar spieren en hersenen moeten geprikkeld worden, geldt dit ook voor onze huisdieren en zeker voor honden. In dit artikel worden enkele tips en hulpmiddelen aangeboden die daarbij kunnen helpen.

Hoe train ik het brein van mijn hond?

  1. Hide and seek spelletjes

Simpel gezegd komt het neer op ‘verstoppertje’ spelen. Dit kan heel basic georganiseerd worden. Enkel jij en je hond en soms een speeltje of snackje, zijn voldoende.

Vb a: Je neemt een balletje met een piepend geluid in huis, en je knijpt erin zodat je hond ziet dat je dit vasthebt. Je doet de deur toe en laat je hond erachter. Je knijpt in het balletje, en de hond maakt associatie met het baasje. Je laat de deur openen en je verstopt je achter een kast, onder een bed, tal van mogelijkheden. Als de hond aan het zoeken is en hij vindt je niet direct, knijp je kort even in het balletje. De kans is dan groot dat hij op je afkomt. Je kan dit zo moeilijk maken als je wil, bv in een kast kruipen, onder een trap,. Zodra je hond je vindt, beloon je deze met een bevestigend woordje, of door even in het balletje te laten bijten.

Vb b: Tijdens een wandeling in het bos, waar er geen verkeer is, laat je de hond even voor je uitlopen. Na een  tijdje zal hij je instinctief opzoeken en op dat moment verstop je u achter een struik, boom.. Laat de hond even zoeken en snuffelen, je kan hem stimuleren door even een kort geluid te maken. Het is niet de bedoeling dat hij in paniek geraakt, het moet echt speels blijven. Zodra hij je gevonden heeft, direct belonen. Je hond moet in beide voorbeelden ‘nadenken ’en wordt beloond voor zijn werk. Dit beantwoordt aan de handelingen die in het oerinstinct zitten ingebakken.

 

  1. Creatieve spelletjes

Hoe gebruik je geen beweging in het spel maar laat je de hond keuzes maken. Dit is voor baasje en hond een leuke activiteit.

 Vb a. hiervan is een variant op het spelletje dat mensen soms spelen op straat ‘balletje balletje’ genaamd.

Het gaat zo:  je neemt drie bekers en verstopt onder 1 beker een klein snoepje voor honden. Je zet je voor de hond en beweegt de bekers door elkaar. Je laat je hond zijn poot plaatsen en neemt de beker op. Indien hij juist zit, mag hij het snoepje hebben. Dit lukt meestal niet direct en je kan in het begin de hond het spel leren door zijn poot te zelf te begeleiden. Sommige honden zullen hier sneller de bedoeling van inzien dan andere uiteraard. Maar eens ze het door hebben, kan dit heel veel speelplezier en training, op een speelse wijze, voor je hond opleveren.

Vb 2. Een variant hierop is een snoepje achter je rug te houden. Opnieuw leer je de hond een keuze te maken tussen links en rechts. Het komt eigenlijk erop neer dat je de hond een mentale inspanning laat doen voor hij zijn snoepje ontvangt. Het is speels, je hond vindt het leuk, en zijn geest wordt erdoor getraind.

Vb3. Laat je hond zijn speeltjes opruimen. Je leert de hond aan dat als hij zijn speeltje in een box legt, hij een beloning ontvangt. Dit is zeker al een intensere oefening en sommige honden zullen dit moeilijk aanleren, maar het is zeker een leuke piste om te proberen. Volhouden is hier wel de boodschap bij het aanleren

 

3. Commando’s aanleren

Bepaalde commando’s zijn er niet enkel om de hond aangenaam en veilig overal mee te kunnen nemen, bv in restaurants waar honden zijn toegelaten, maar stimuleren ook de hersenen. Honden zijn dol op leren en de commando’s, ’zit, lig, blijf’  vragen concentratie van je hond. Er is dus een praktisch voordeel, een goed getrainde hond, neem je makkelijker overal mee, maar je hond heeft mentaal ook baat bij deze opdrachten.

In een verder stadium van trainen is agility training zeker een uitstekende training, fysiek, maar vooral mentaal voor de hond.

 

4. Puzzels en denkspellen

Het voordeel is dat je hier de hond zelf aan de slag kan laten gaan zonder dat je zelf nog veel moet tussenkomen. Er zijn veel spelletjes en puzzels op de markt verkrijgbaar maar in dit artikel willen we enkele toppers uitlichten.

Puzzels.

Doordat dit speelgoed helemaal volgestopt kan worden met voer, is dit super aantrekkelijk voor honden. Door te duwen, te draaien en te trekken, zal er steeds meer voer uit de Wobble Bowl vallen. Hierdoor doet uw hond langer over zijn maaltijd, terwijl hij ook nog eens lekker aan het spelen is!

 

Level 2 voor de gevorderde hond. U verstopt de favoriete brokjes van uw harige vriend onder de doosjes en de botjes. Laat dit zien aan uw hond, zodat hij weet waar het lekkers te halen valt. Uw speurneus zal zowel met zijn snuit als poten te werk moeten gaan om alle snoepjes onder de botjes en doosjes te vinden. De doosjes hebben een deksel, waar u bovendien ook snoepjes in kunt verstoppen.

 

Dit is voor de slimme honden onder de hondenbevolking. Super uitdagend kunnen we dit noemen. Deze puzzel houdt honden langere tijd bezig! De puzzel heeft 24 vakjes, waarin allemaal snacks geplaatst kunnen worden. Door te schuiven kan uw hond bij de snack. Dit moet vervolgens herhaald worden om een ander vakje te openen, totdat alle 24 vakjes beschikbaar zijn geweest. Deze puzzel heeft een moeilijkheidsgraad 3.

Hoort je hond volgens jou bij de ‘Einsteins’ onder de honden? Schaf dan zeker deze multipuzzle aan. Uren speelplezier gegarandeerd. Deze puzzel bestaat uit 28 traktatie compartimenten, welke door schuiven en draaien geopend moeten worden.

 Intelligentiespeelgoed multipuzzle

Denkspellen

Hier is enorm veel aanbod in. Twee leuke lichten we graag voor u eens uit in dit artikel.  Het sluit aan bij punt 1 Hide and seek, maar dan door middel van voedsel te verstoppen in een bal of speeltje.

De unieke tuimelfunctie zet de hond aan tot spelen. Om bij de snacks te komen, moet de hond het speeltje vakkundig verplaatsen om ervoor te zorgen dat de snacks door de opening aan de zijkant naar buiten vallen.

                                         

Dit snuffeltapijt biedt slimme viervoeters langdurige activiteit. De afzonderlijke vakken kunnen keer op keer worden gevuld met kleine hapjes die moeten worden gevonden.

                                         

Besluit:

Hoe je het doet is minder belangrijk. Het belangrijkste is dat je hond mentaal uitgedaagd wordt, zodat hij gezond en gelukkig blijft. Op een speelse wijze kan je uw hond scherp houden en er zelf ook veel plezier aan beleven.

Dit kan door middel van je eigen creativiteit te gebruiken maar ook zijn er tal van ‘spelletjes’ te koop die kunnen helpen bij het mentaal stimuleren van je hond.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR