GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

  • Geplaatst op
Hoe maak ik mijn puppy zindelijk?

Joepie, je pup mag eindelijk mee naar huis. Het avontuur kan beginnen. Om dit zo aangenaam mogelijk te maken is het van belang om zo snel mogelijk met de zindelijkheidstraining van je puppy te beginnen. Zoals ook bij de andere zaken van de opvoeding, zal hier om dit succesvol aan te pakken,een stuk discipline, geduld en liefde, van het baasje nodig zijn. Je puppy zindelijk maken gebeurt echt niet op een week.

Gemiddeld duurt het 7 tot 8 maanden voor een pup volledig zindelijk is. Na 6 tot 10 weken zijn de meeste pups wel voor 90% zindelijk. Hangt ook af van het soort ras. Dan zou er volledige controle over de spieren moeten zijn, die de behoeften reguleren. Dit zindelijkheidstraining is slechts 1 onderdeel van de opvoeding. Hoe beter dit aangepakt wordt, samen met de rest van de opvoeding, hoe sneller je een rustige en wel opgevoede hond in huis en op locatie, zal hebben.

De basis van de zindelijkheidtraining kan je simpel samenvatten. Veel uitlaten. Laat je puppy minstens om de twee uren uit. Ook na het eten en een kwartier voor het naar bed gaan zijn de juiste momenten. De bedoeling is dat je met de puppy meegaat en hem naar een vaste locatie leidt. Nadat hij zijn behoefte gedaan heeft, beloon je de hond, maar ga niet onmiddellijk terug naar binnen. De reden daarvan is dat je puppy snel zal aanleren dan dat hij beter zijn plasje uitstelt, want dan duurt de fun die hij ervaart van het buiten zijn, langer. De associatie van behoefte doen, betekent direct weer naar binnen, moet dus vermeden worden. Neem dus een paraplu mee naar buiten als het regent en neem je tijd voor en na het doen van de behoefte.

Ook s ’nachts laat je de hond een aantal keren uit. Een puppy kan nog niet de volledige nacht doorkomen op een zindelijke manier.

Belonen na het doen van de behoefte is een cruciaal onderdeel van het zindelijkheidsprogramma. Een lekker en gezond snackje werkt ook steeds.

Opgelet! Beloon pas als de behoefte volledig gedaan is. Anders kan het voorkomen dat je puppy voortijdig stopt met plassen.

Gebruik van een bench.

Puppy’s zullen niet snel hun eigen slaapplaats bevuilen, een bench kan dus helpen wanneer je hond alleen is. Dit is het principe van het natuurlijk zindelijkheidsgevoel dat dan naar boven komt. Dit zal niet helpen om een hele lange tijd te doorkomen zonder ongeluk maar is alvast een hulpmiddel voor kortere periodes van allen zijn. De hond mag niet te ruim zijn, want anders ziet de hond de bench niet meer als zijn nestje.

Weetje: wacht niet tot de puppy aangeeft om naar buiten te gaan. Deze reflex komt er pas bij je puppy wanneer hij reeds heeft aangeleerd om het binnenshuis op te houden.

Uiteraard is het dan anderzijds wel de bedoeling dat, zodra je hond begint rond te draaien, of hard begint te snuffelen aan de voer, je hond te begeleiden naar buiten en opnieuw naar de locatie te leiden, die voorzien is om de behoefte te doen.

Ongelukje?

Ongelukjes zijn eigenlijk niet te voorkomen, het is een proces van vallen en opstaan. Bestraffen is uit den boze. Stimuleren van goed gedrag is de enige manier. Zorg niet voor extra spanningen bij de puppy door ongelukjes te bestraffen. Dit bemoeilijkt het volledige proces door de spanning die wordt gecreëerd bij het doen van de behoeftes. Negeren is de beste manier van handelen. Zelfs gewoon praten kan de hond hier als een positieve affirmatie opvatten.

Ruim ook zo snel mogelijk dan de uitwerpselen op en voorzie hier een geode geurverwijderaar voor. De hond mag niet herkennen waar hij zijn behoefte heeft gedaan want dat kan een markeringspunt worden anders.

Weetje: Onderdaningheids plasjes en weemoedplasjes (plasjes van blijdschap jou te zien)zijn géén ongelukjes.

Dit zijn eerder natuurlijke reacties en de meeste honden groeien hier uit. Als je hond hier gevoelig voor is, kan je best een tijdje de puppy negeren, zodat hij rustiger wordt, en dan pas rustig begroeten zonder overdreven enthousiasme.

Weetje: Een veelvoorkomend misverstand is kranten leggen binnenshuis Dit is geen goede oplossing. De hond wordt aangeleerd dat het eigenlijk wel ok is om binnen zijn behoefte te doen.

Woon je op een appartement?

Een plasmat kan een hulpmiddel zijn als je op een flat woont. Meerdere malen op en af naar buiten is dan immers een grotere opgave. Plaats je pup daar dan regelmatig op en beloon hem als hij zijn behoefte heeft gedaan. Als hij ouder wordt en hij loopt naar zijn plasmat, kan je door de hond dan aar buiten mee te nemen, toch de hond leren om buiten zijn behoefte te doen.

Besluit:

Veel liefde en geduld zijn wel nodig om je hond zindelijk te maken. Indien je er echter voldoende energie in steekt, zal dit vrij vlot verlopen. Wees ingesteld op ongelukjes en weet dat dit er bij hoort. Geen enkele hond wil je straffen door zijn behoefte binnenshuis te doen. Hou dit in je achterhoofd en geniet van je puppy, in al zijn vrolijkheid en af en toe eens een ongemakje.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
GRATIS VERZENDING VANAF 75 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR