GRATIS VERZENDING VANAF 50 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR

Hoe bijtgedrag bij een puppy afleren?

  • Geplaatst op
  • Door Hondenboetiek
  • Geplaatst in bijtgedrag, kauwen
Hoe bijtgedrag bij een puppy afleren?

Iedereen die een puppy in huis heeft of er een gehad heeft, weet dat er in de eerste maanden weinig veilig is in de omgeving van een puppy. Je nieuwe schoenen, de houten tafelpoten, allemaal interessant om gesloopt te worden door je lieverd. Vooral tijdens de tandwissel (rond de leeftijd van 4 à 5 maanden) zal je merken dat jouw puppy extra veel wil bijten. Net zoals bij kleine kinderen kan dat voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. Na 7 maanden hebben de meeste pups de overgang van het melkgebit naar een volwassen gebit doorstaan.

Wat zijn de oorzaken van dit bijtgedrag?

Oververmoeidheid

Puppy’ s hebben veel slaap nodig. Sommige tot 22 uur per dag. Indien er kleine kinderen met de pup samenleven, kan het zijn dat die hem weinig met rust laten. Leer je kinderen dat de pup nood heeft aan regelmatige rust. Overprikkelde pups worden, net zoals mensen, wat chagrijnig en dat kan leiden tot nippend bijten. Waak er dus over dat je hond voldoende kan rusten in een veilige omgeving. Algemeen geldt dat je pup 1 minuut per aantal weken dat hij oud is mag wandelen en/of spelen. Een puppy van 15 weken mag dus een kwartier bewegen per keer.

Verveling

In tegenstelling tot bovenstaand punt kan ook verveling een oorzaak zijn van ongewenst bijtgedrag. Honden over het algemeen en dus ook pups hebben de nodige prikkels en uitdaging nodig. Weliswaar rekening houdende met de regel hierboven. Een spelletje zoals verstoppertje, is een goed voorbeeld van mentale prikkeling. Ook zijn er toffe hondenpuzzels op de markt te verkrijgen. Je hond net genoeg moe maken is de kunst hierin.

Angst

Honden kunnen last hebben van verlatingsangst. Pups moeten nog leren dat alleen zijn niet erg is en dat het weer goed komt. Hoe je dit best aanleert zal in een ander artikel worden toegelicht. Uiteraard bestaan er ook veel instructievideo’s op you tube hoe een pup gerust gesteld kan worden als het baasje het huis verlaat.

Zin om te spelen

Een puppy die bijt is geen vorm van agressie maar heel normaal puppygedrag.

Honden gebruiken neus en mond om de wereld te verkennen en daar gebruiken ze graag hun scherpe tandjes bij. Dat speels gedrag moet echter wel bijgestuurd worden. Bijten in mensen moet afgeleerd worden vanaf jonge leeftijd.

Welke hulpmiddelen zijn er?

  • Wees zeer kordaat maar begin nooit te roepen of te straffen. Anders zal je hem alleen maar bang maken.
  • Af en toe en kouwsnack zorgt voor verlichting bij je pup.
  • Voorzie voldoende bijtspeelgoed rondom je hond. (Waarom kauwspeelgoed goed is)

Het speelgoed moet groot genoeg zijn, zodat uw pup er in kan bijten zonder dat hij uw handen raakt.

  • Een spelletje spelen als je hond wil bijten. Indien hij terug bijt dan het spel staken of weglopen. Indien het stoppen van het spel niet voldoende is en je rakker aan je broekspijp wordt meegesleurd, ga dan over op onderstaand punt Let wel op als je hond in je hand bijt kan je wel beters eerst negeren zodat dit gedrag niet wordt beloond.
  • Laten afkoelen in een bench. Let op, doe dit rustig zonder kwaadheid. De bench mag immers niet geassocieerd worden met iets negatiefs maar met een veilige, warme plek.
  • Bijten volledig afleren is ook niet de bedoeling. Raar maar waar maar gedoseerd bijtgedrag kan ervoor zorgen dat je hond niet heel hard bijt als hij eens reageert uit pijn of schrikreactie. Dus indien het gedoseerd en zacht bijtgedrag is kan enige vorm van tolerantie hierin aangewezen zijn. Dit vloekt misschien met bovenstaande opmerkingen maar het is een kwestie van balans vinden tussen het instinct en het veilige, aanvaardbare gedrag in mensen omgeving. Bouw gradatie in bij de beoordeling van bijtgedrag. Wanner de druk hoog is roep je ‘au’. Zorg dat alle gezinsleden hierin meegaan.
  • Indien je pup niet in jou bijt maar in iets ongewenst zoals een pantoffel bv, leid hem af, en geef een alternatief waar hij rustig zijn zin kan mee doen. Belangrijk is om eerst af te leiden en dan pas het alternatief aan te bieden. Anders wordt gedrag aangeleerd dat hij maar in je pantoffel moet bijten om je aandacht tot spel te verkrijgen. Dus niet afleiden met het alternatief zelf. Je kan gerust zijn, de aantrekkelijkheid van de ‘verboden’ spullen vermindert met de tijd waardoor u terug rustig de spullen kan achterlaten als de pup alleen is.

 

Tot slot:

Vanwege zijn instinct bijt je puppy graag. Een aantal factoren kan dit gedrag versterken maar het goede nieuws is dat je deze ook terug kan afremmen met bovenstaande tips. Belangrijk is om de rust en kalmte te bewaren, met in het achterhoofd dat je pup geen kwade bedoelingen heeft maar aangeboren gedrag vertoont. Weliswaar niet te tolereren maar op een slimme manier aanpakken is de boodschap. Zoals met veel zaken kom je hier ook met de juiste dosis liefde doorheen.

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=modern theme=dark color=#1c2841 show=yes view=slider amount=4 width=manual width_amount=280px height=290px interval=5000 language=nld]
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
GRATIS VERZENDING VANAF 50 EURO
STIJL & COMFORT
PREMIUM ACCESSOIRES
SNEL BEREIKBAAR